Resmi Gazete Tarihi: 13.01.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26755
TOHUMCULUK HİZMETLERİNDE YETKİ DEVRİ YÖNETMELİĞİ (1)
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (Değişik:RG-3/4/2012-28253)
(1) Bu Yönetmeliğin amacı; Bakanlıkça yürütülen tohumculuk hizmetlerinden tohumluk sertifikasyon işlemleri ve piyasa denetimiyle ilgili yetki devri esaslarını belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (Değişik:RG-3/4/2012-28253)
(1) Bu Yönetmelik, alan kontrolleri, numune alma, laboratuvar analizleri ve belgelendirilme ile piyasa denetimi konularında yetki devrinin şartları, alan kontrolleri, numune alma, laboratuvar analizleri ve belgelendirme konularında yetki devredilecek birlik, kamu kurum ve kuruluşları, özel hukuk tüzel kişileri ve üniversitelerle, piyasa denetiminde yetki devredilecek birlik, kamu kurum ve kuruluşları ve üniversitelerin teknik ve fiziki şartlarına ilişkin usul ve esaslar ile yetki devrinin geri alınmasında uygulanacak iş ve işlemleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik 31/10/2006 tarihli ve 5553 sayılı Tohumculuk Kanununun 15 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
ç) (Değişik:RG-3/4/2012-28253) Genel Müdürlük: Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünü,
ı) (Mülga:RG-3/4/2012-28253)
ö) (Ek:RG-3/4/2012-28253) Bitki sağlığı kontrol kuruluşu: Bakanlıkça bitki sağlığı kontrolleri için yetkilendirilmiş kuruluşları,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Alan Kontrollerinin ve Numune Alma İşlemlerinin Devri ile İlgili Esaslar
Genel esaslar
MADDE 5 – (1) Alan kontrollerinin yetki devri ile ilgili genel esaslar aşağıda belirtilmiştir.
ç) Alan kontrollerinde yetki devri sadece sertifikalı sınıftaki tohumlukların, kademeli tohumluk üretimleri için geçerlidir.
Alan kontrolü yetki devri yapılacak kuruluşlarda aranan şartlar
MADDE 6 – (1) Tohumluk üretimlerinin sertifikalandırılmasında alan kontrolü ve numune alma işlemleri ile ilgili yetki devri yapılacak kuruluşlarda aşağıdaki şartlar aranır.
ç) Fiili alan kontrolünün yapılması gereken dönemlerde Bakanlık tarafından yapılan eğitim programlarına katılmış ve belge almış, en az on ziraat mühendisi çalıştırmak.
Alan kontrollerinde yetki devri başvurusu
MADDE 7 – (1) Yetki devri almak isteyen kuruluşlar, 6 ncı maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde belirtilen belgelerle birlikte;
ç) Çalışan personele ait sigorta kayıtlarını,
içeren bir dosya ile Genel Müdürlüğe başvururlar.
Alan kontrollerinde yetki devir başvurusunun değerlendirilmesi
MADDE 8 – (1) Genel Müdürlük inceleme yaptığı ve eksiksiz olan her başvurunun yapıldığı tarihten itibaren en geç otuz gün içinde başvuran kuruluşa, başvurusu yapılan bitki türlerinde yetki devrinin yapılıp yapılmayacağına dair yazılı bilgilendirme yapar.
Alan kontrol kuruluşunun yükümlülükleri
MADDE 9 – (1) Yetki devri yapılan kuruluşların yükümlülükleri şunlardır:
ç) Kontrol edilen tohumluk üretim alanlarından elde edilen tohumluklardan numune alma işlemlerini yürütmek.
ğ) Genel Müdürlük veya Genel Müdürlüğün görevlendirdiği resmi kuruluşlar tarafından yapılan denetim ve kontrollerde başarılı olmak.
Alan kontrol kuruluşunun denetimi
MADDE 10 – (1) Denetim üç aşamada yapılır ve yapılan denetimlerin sonuçları bir raporla Genel Müdürlüğe bildirilir. Alan kontrol kuruluşlarında yapılacak denetimler şunlardır.
Alan kontrollerinde yetki devrinin iptali
MADDE 11 – (1) Genel Müdürlük, 18 inci maddede belirtilen komisyon marifetiyle, resmi kontrolörler tarafından yapılan denetimlere ait olumsuz raporları inceler. Yapılan inceleme sonucunda yetkinin devamına veya iptaline karar verir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Laboratuvar Analizi ve Belgelendirme İşlemlerinin Devri ile İlgili Esaslar
Genel esaslar
MADDE 12 – (1) Laboratuvar analizi ve belgelendirme işlemlerinin devri ile ilgili genel esaslar şunlardır:
ç) Yetki devri, Bakanlık tarafından belirlenen bitki türlerinde yapılır.
Laboratuvar analizi ve belgelendirme işlemleri ile ilgili yetki devri yapılacak kuruluşlarda aranan şartlar
MADDE 13 – (1) Laboratuvar analizi ve belgelendirme işlemleri ile ilgili yetki devri yapılacak kuruluşlarda aşağıdaki şartlar aranır.
ç) Üzerinde çalıştığı bitki türünde analiz yapabilecek eğitimli personel istihdam etmek.
Laboratuvar analizi ve belgelendirmede yetki devri başvurusu
MADDE 14 – (1) Yetki devri almak isteyen kuruluşlar 13 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen belge ile birlikte;
ç) Çalışan personele ait sigorta kayıtlarını,
içeren bir asıl üç suret dosya ile Genel Müdürlüğe başvurur.
Laboratuvar analizi ve belgelendirmede yetki devri başvurusunun değerlendirilmesi
MADDE 15 – (1) Genel Müdürlük, yapılan başvuruyu inceler. Uygun görülmesi halinde başvurunun yapıldığı tarihten itibaren otuz gün içerisinde, 18 inci maddede belirtilen komisyonu görevlendirir. Komisyon tarafından hazırlanan rapora istinaden Genel Müdürlük tarafından yetki devri yapılır.
Laboratuvar analizi ve belgelendirmede yetki devredilen kuruluşun yükümlülükleri
MADDE 16 – (1) Yetki devri yapılacak kuruluşların yükümlülükleri şunlardır:
ç) Resmi kurumların denetlemelerine imkân sağlayacak şekilde analizi yapılan numunelerle ilgili bilgi ve belgeleri beş yıl süre ile muhafaza etmek.
Laboratuvar analizi ve belgelendirmede yetki devredilen kuruluşun denetimi
MADDE 17 – (Değişik:RG-3/4/2012-28253)
(1) Denetim, 18 inci maddede belirtilen Komisyon tarafından, iki aşamada yapılır. Komisyon, yapılan denetimlere ilave olarak, hakem testleri sonuçlarını ve resmi sertifikasyon veya bitki sağlığı kontrol kuruluşlarının şahit numuneler üzerinde yaptığı analiz sonuçlarını da değerlendirir ve sonucu nihai bir raporla Genel Müdürlüğe bildirir. Yapılacak denetimler aşağıda belirtilmiştir:
(2) Resmi sertifikasyon kuruluşları tarafından yapılan analizlere itiraz edilmesi durumunda, nihai karar TTSM veya referans bitki sağlığı laboratuvarı tarafından verilir.
Laboratuvar analizi ve belgelendirmede yetki devrinin iptali
MADDE 18 – (1) Genel Müdürlük, yapılan denetim sonuç raporları ile ilgili bir değerlendirme yapmak üzere Genel Müdürlükten iki, resmi sertifikasyon kuruluşlarından üç konu uzmanını görevlendirir.
(2) Toplantıya yetki devri yapılan kuruluş temsilcileri de davet edilebilir. Ancak, bu kişilerin oy hakkı yoktur.
(3) Görevlendirilen uzmanlarca yapılan değerlendirme sonucunda gerekli şartları taşımadığı tespit edilen kuruluşların yetkisi Genel Müdürlük tarafından iptal edilir.
(4) Görevlendirilen uzmanların çalışma usul ve esasları Bakanlıkça belirlenir.
(Ek bölüm:RG-3/4/2012-28253)
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Piyasa Denetimine İlişkin Yetki Devri Esasları
Genel esaslar
MADDE 18/A – (1) Piyasa denetimi; tohumlukları yetiştiren, işleyen ve satışa hazırlayan, dağıtan ve satan gerçek veya tüzel kişileri kapsar.
(2) Piyasa denetimine ilişkin yetki devri ile ilgili genel esaslar aşağıda belirtilmiştir:
ç) Denetim yetkisini kullanan kişilerin veya kurumların, kasti olarak resmi kontrollerdeki kuralları ihlal ettiği belirlendiğinde, bunların düzenledikleri belgeler iptal edilir. Yetkileri Bakanlıkça geri alınır.
Yetki devredilecek denetim konuları
MADDE 18/B – (1) Bakanlık aşağıda belirtilen denetim konularını kısmen veya tamamen devredebilir:
ç) Piyasaya sürülen tohumlukların standartlara uygun olup olmadığının denetimi.
Başvuru ve denetim yetki devri sözleşmesi
MADDE 18/C – (1) Denetim yetkisi devri talep eden kuruluşlar Genel Müdürlüğe aşağıdaki bilgi ve belgelerle müracaat eder:
(2) Genel Müdürlükçe uygun görülen denetim yetkisi devri başvuruları, bir sözleşme çerçevesinde devredilir. Yetki devri sözleşmesi, Genel Müdür ve yetki devri yapılan kuruluş yetkilisi tarafından imzalanır. Yetki devri sözleşmesinde; yetki devrinin içeriği, süresi, kapsamı, yetki devri yapılan kuruluş tarafından yapılacak iş ve işlemler, başvuru sahibinin taahhüdü gibi hususlar ile Genel Müdürlükçe uygun görülen diğer hususlar yer alır.
Denetim yetki devri yapılan kuruluşların yükümlülükleri
MADDE 18/Ç – (1) Denetim yetkisi devri yapılan kuruluş aşağıdaki hususları yapmakla yükümlüdür:
ç) Bakanlık tarafından yapılacak denetimlerde Bakanlık görevlilerinin talep ettiği bilgi ve belgeleri sunmak.
BEŞİNCİ BÖLÜM (2)
Çeşitli Hükümler
Düzenleme yetkisi
MADDE 19 – (1) Bakanlık, bu Yönetmeliğin uygulanmasını sağlamak üzere düzenleme yapmaya yetkilidir.
Ücretler
MADDE 20 – (1) Yetki devrinin gerçekleşmesi için yapılacak iş ve işlemlerle ilgili ücretler, 28/12/2006 tarihli ve 26390 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Döner Sermaye İşletmeleri Uygulama Yönetmeliği hükümlerine göre, hizmeti veren kuruluşun döner sermaye işletmesinin ilgili hesabına yatırılır.
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce verilen yetki devirleri, ilgililerce bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesini müteakip altmış gün içerisinde yenilenmemesi durumunda geçersiz sayılır.
Yürürlük
MADDE 21 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 22 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür.
__________
(1) Bu Yönetmeliğin adı “Tohumluk Sertifikasyon İşlemlerinde Yetki Devri Yönetmeliği” iken 3/4/2012 tarihli ve 28253 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklik yönetmeliği ile metne işlendiği şekilde değiştirilmiştir.
(2) Bu Yönetmeliğe 3/4/2012 tarihli ve 28253 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklik yönetmeliğinin 8 inci maddesi ile “DÖRDÜNCÜ BÖLÜM” eklenmiş olup mevcut “DÖRDÜNCÜ BÖLÜM” başlığı “BEŞİNCİ BÖLÜM” olarak değiştirilmiştir.
Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin | ||
Tarihi | Sayısı | |
13/1/2008 | 26755 | |
Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayımlandığı Resmî Gazetelerin | ||
Tarihi | Sayısı | |
1. | 14/9/2008 | 26997 |
2. | 3/4/2012 | 28253 |
Sayfa 1
Ek-1
YETKİ DEVRİ YAPILACAK BİTKİ TÜRLERİ
(Mülga:RG-3/4/2012-28253)
Sayfa 2