Cevap: Yürürlükteki yönetmelik çerçevesinde yapılan uygulamalarda fide sevkiyatlarının en üst seviyelere ulaştığı dönemlerde muayene elemanlarının işletmelere getirilmesi (Antalya’da sadece 2 eleman söz konusudur), muayene ücretlerinin İl Müdürlüklerine yatırılması ve belge alınması zorunluluğu, işletmeleri durma noktasına getirmektedir.
Sebze fideciliğinin geliştiği diğer ülkelerde böyle bir muayene belgesi yerine işletmelerin ruhsatlandırılması ve buna bağlı rutin denetime tabi tutulması daha sağlıklı ve kalıcı olmaktadır. İşletmeler bir defaya mahsus olmak üzere sezon başında ruhsat ve muayene ücretini yatırmakta ve muayeneye gelen ekipler işletmede sistemden veya üretimden kaynaklanan eksik veya sakıncalı durum gördüklerinde müdahale etmektedir. Böyle durumlarda ruhsatın belirli bir süre iptaline kadar gidilmektedir. Eksikliğin giderilmesi halinde ruhsat tekrar devreye sokulmaktadır.
Şu an 2.5 – 3 milyar adet olan üretim düzeyinin, önümüzdeki yıllarda 5 milyar adeti geçecek olan sebze fidesi üretimine doğru ilerleyen bir sektörde, fide bazında yapılacak olan muayenenin imkansız olacağı ortadadır. Fidan yönetmeliğinden algılanarak yönetmeliğe konan bu muayene sisteminin değiştirilmesi hem kontrol edene ve hem de kontrol edilene büyük kolaylık sağlayacaktır.
Görüşümüz : Fide muayenesi yerine işletme ruhsatının geçerli kılınmasıdır. Her sevkiyat başında alınan fide muayene ücreti yerine bir defada defaten ruhsat ve muayene harcı alınması en doğru olanıdır.