Karpuzda Acidovorax bakterisi

karpuzda-acidovorax-bakterisi

Etmeni bir bakteri olan Acidovorax avenae subsp. Citrulli kısaca (Aac) olarak bilinen bir hastalıktır. Bu hastalığa hemen hemen bütün kabakgil türleri hassas olmakla birlikte hastalık en çok zararı da karpuz ve kavunda yapmaktadır. Karpuz meyve yanıklığı olarak da bilinen hastalık 1989 yılında ABD’de karpuz alanlarında salgınlara neden olmuş ve üretime büyük zararlar vermiştir. Karpuz meyve yanıklığına neden olan Acidovorax bakterisi tohumla da taşınabilen bir hastalıktır. Hastalığın Adana Bölgesindeki karpuz alanlarında da zarar yapmaya başladığı bildirilmiştir.

Hastalık karpuzlara yara yerlerinden ve doğal açıklıklardan girebilir ve meyvede küçük sulu lekeler şeklinde görülür. Bu lekeler daha sonra kırmızımtrak kahverenginde büyüyerek meyvelerin büyük bir bölümünü kaplar ve bu lekeler üzerinde zamanla çatlaklar meydana gelir.

Hastalıkla mücadele :

  1. Hastalık görülen tarlada münavebe yapılmalıdır.
  2. Temiz tohum ve temiz fide kullanımı ön plana alınmalıdır.
  3. Tarlada salma sulama yerine damla sulamaya geçilmesi hastalık şiddetini azaltır.
  4. Hastalık için iklim şartlarının uygun olduğu dönem başlangıcından itibaren 10-15 gün aralıklarla bakırlı ilaç kullanılmalıdır.