Hıyarda Aşılı Fidenin Verim Kaliteye Etkisi

HIYARDA AŞILI FİDENİN VERİM KALİTEYE ETKİSİ

Tuzluluğa Tolerant Anaçlar Kullanarak Hıyarda Meyve Verim ve Kalitesini Artırmak

Yapılan araştırmada Figleaf kabak anacı üzerine hıyar fideleri (C. Sativus L. Cv. Jinchun No:2) aşılandı. Na Cl stresi altında yapılan denemede aşılı bitkiler, kendine aşılı kontrol bitkilerine göre daha fazla meyve adedi, daha fazla pazarlanabilir meyve ve daha fazla toplam verim gösterdi. Genel olarak tuzluluk, denemeye alınan bütün muamelelerde meyve kuru maddesini, çözünebilir şeker oranını, titre asidi ve toplam meyve kalitesini artırdı ancak C vitamini üzerinde önemli bir etkisi olmadı. Deneme sonuçlarına göre aşılı bitkilerde pazarlanamayan meyve miktarı ile meyvelerdeki Na ve/veya Cl içeriği kendine aşılı kontrol bitkilerine göre azaldı.

Kaynak: www.researchgate.net/publication/248477886