Domates Bakteriyel Benek hastalığı

Domates bakteriyel benek hastalığı etmeni Pseudomonas syringae pv. tomato’dur.

Hastalık 1930 lardan beri dünyada bilinmektedir. Ülkemizde ilk kez 1970 li yılların başında varlığı rapor edildi. Hastalığın gelişmesi için yüksek rutubet ve 13-28 o C arasında sıcaklık gerekiyor. Şiddetli hastalık halinde üründe % 13-23 arasında bir zarar verebilmekte.

Bakteriyel benek hastalığı toumla taşınan bir hastalıktır. Tohum kabuğu üzerinde yaşıyan etmen, tohumun çimlenmesi sırasında tohum kabuğundan çimlenen organlara bulaşır. Hastalık etmeni domates tohumlarında 20 yıl canlı kalabilmektedir. P. Syringae, domates yetiştiricliliği yapılan yerin çevresindeki bitki artıklarında ve hatta konukçusu olmayan bitkilerde bile bir mevsimden diğerine canlı kalabilmektedir.

Hastalıkla mücadele;

  1. Hastalıktan ari tohum kullanılmalıdır.
  2. Sera çevresinde yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.
  3. Bitki artıkları ya yakılmalı ya da sera çevresinden uzaklaştırılmalıdır.
  4. Hastalık görülen yetiştirici seralarında toprak solarizasyonu uygulanmalıdır.
  5. Hastalığın görüldüğü seralarda bakırlı preparatlarla kimyasal mücadele yapılmalıdır.