Agro Time Dergisi Growtech 2016 Sayısı “Aşılı Fide Makalesi”
Dünya’da aşılı fide
Aşılı Fide; Dünya da ilk olarak Japonya’da aşılı karpuz ile başlamıştır. Günümüzde bu yöntem ile domates, hıyar, patlıcan, kavun ve biberde aşılı fide üretimi yapılabilmektedir.
Türkiye’de aşılı fide
Aşılı Fide kullanımı Türkiye’de 1990‘lı yılların sonlarına doğru aşılı karpuz ile başlamış olup, daha sonraki yıllarda domates, patlıcan ve kavunda da aşılı fide üretimi gerçekleşmiş ve Türkiye pazarı bu alanda büyüme sürecine girmiştir. 2015 yılı itibariyle Türkiye’de üretilen toplam aşılı fide 170 milyon adet civarındadır. Aşılı Fide üretimi, toplam fide üretimi içinde (Türkiye‘de toplam hazır sebze üretimi 4,5 milyar adettir) henüz % 5 seviyelerinde bile değildir.
Aşılı fide kullanımının yararları
Aşılı fidenin yararlarını ise aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;
Türkiye’de aşılı fide kullanımını sınırlayan en önemli neden: Yüksek maliyet
Aşılı fide normal fideye göre en az 3 – 4 kat daha pahalıdır. Bunun ana nedenleri; aşılı fide üretiminde aşının tutması ile ilgili olumsuzluklar ve insan eli ile yapılan aşılama işleminin getirdiği yoğun işçi kullanımından kaynaklanan yüksek maliyettir. Aşılı fide fiyatının bu denli yüksek olması, çiftçi alımlarını sınırlayan en önemli nedendir. Çevre dostu bu tekniğin çiftçi tarafından alımını sınırlayan bu etkenin kaldırılması için FİDEBİRLİK yönetimi olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nezdinde destek başvurularında bulunduk. Geçtiğimiz ay Bakanlık yetkilileri ve FİDEBİRLİK yönetimi ortak bir çalışma yaptı. Bu çalışmanın sonucunda Bakanlığımızın genel olarak fideye özel olarak da aşılı fideye destek konusunda olumlu bir adım atacağını ümit ediyoruz.
Mümin Şahin
Yönetim Kurulu Başkanı