Acidovorax teşhisine ilişkin yeni gelişmeler

Acidovorax avenea subsp. Citrulli, kısa adıyla (Aac) olarak bilinen karpuz ve kavunlarda “karpuz meyve yanıklığı” olarak da bilinen bakteriyel bir hastalıktır. Bu hastalık 1989 yılındanberi ABD başta olmak üzere karpuz yetiştiriciliği yapılan pek çok ülkede büyük zararlara neden oldu. NAKTUINBOUW Laboratuarları 2005 yılındanberi bu etmenin doğru ve hızlı teşhisi üzerinde çalışmakta. Bu laboratuarın yaptığı araştırma sonuçlarına göre Aac etmeni ile nemli kutularda yapılan tohum testlerinden 3-4 hafta içinde teşhis sonucu alınmakta. Çimlenen tohum kotiledonlarından izole edilen etmen, daha sonra immunofloresans ve PCR teknikleri kullanılarak kesin sonuç elde edilmektedir. Teşhis çalışmaları için gereksinim duyulan tohum adedi ise en az 10 000.

(Kaynak Naktuinbouw News 10)